De meeste paarden worden helaas niet verkeerssmak geboren. De manier waarop het paard is opgegroeid (spenen, socialisatie en habituatie) heeft invloed op zijn gedrag als volwassen dier. Hierdoor hebben sommige paarden meer moeite met nieuwe en onverwachte gebeurtenissen in zijn omgeving. Daarnaast heeft het ras en temperament van het paard invloed op gedrag en leervermogen. Is uw paard niet verkeersmak? Of is uw paard angstig voor bepaalde verkeersdeelnemers zoals motoren of fietsers. Geef u paard de tijd om rustig aan het verkeer te wennen, dus kleine stapjes per keer.
Als het jonge en/of onervaren paard voor de 1e keer een flinke buitenrit maakt gaat dit soms makkelijker dan verwacht. Het paard is vaak flink gespannen maar weet niet wat er te wachten staat en gaat als vanzelfsprekend voorwaarts. Omdat alles nieuw is in zijn omgeving zal het paard minder snel vluchten er is immers geen 'veilige' of 'bekende' plaats waar het heen kan. De 2e en de 3e keer buitenrijden wordt al lastiger. Het paard weet nu immers wel wat hij kan verwachten en wil zijn 'veilige' thuislocatie niet verlaten.
Bouw daarom het buitenrijden altijd rustig op. Eerst kort en niet zo ver weg van huis. Dan langzaam opbouwen. Het leren wennen aan het verkeer gaat vaak makkelijker met een ervaren paard als gezelschap. Ook paarden die al veel buitenritten maken maar zijn verhuisd hebben weer tijd nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving.
Traumatische ervaring?
Heeft uw paard hevige angst na een incident? Dit is een serieus probleem waar uw paard tijd voor nodig heeft. Het brein van het paard heeft een speciale plaats voor het onthouden van traumatische gebeurtenissen deze herinnering is snel voor handen en onthoud hij beter dan andere ervaringen. Dit is in de evolutie van het paard een belangrijk overlevingsmechanisme geweest. Indien 'het gevaar' zich opnieuw voordoet hoeft het paard nauwelijks te denken en kan direct reageren/vluchten. Ons hedendaagse paard heeft dezelfde eigenschappen als zijn wilde voorouder. Sommige eigenschappen zijn afgenomen in sterkte, maar de blauwdruk van het paard blijft gelijk. Hij kan er dus niets aan doen. Is het paard bijvoorbeeld hevig geschrokken van een tractor, vervolgens gevlucht, de ruiter is gevallen en het paard heeft zich verwond, dan is er een grote kans dat in de toekomst al bij het geringst geluid of zicht van een tractor vlucht. Dit gedrag is te veranderen maar een professionele aanpak is van belang. Belangrijk is dat u het paard stapsgewijs weer leert dan je niet hoeft te vluchten voor bv tractoren. Een gedragstherapeut kan u hierbij helpen.