Vaak zijn paarden angstig in een specifieke situatie. De interactie met de mens levert in sommige situaties geen problemen en in andere wel. Het werk van een gedragstherapeut houdt in dat er gezocht wordt naar specifieke situaties en handelingen die het paard angstig maken. Dit kan bijvoorbeeld een beweging, een geur, of het zien van een specifiek object zijn. Door precies uit te zoeken hoe en waarom het paard angst vertoont kan er gewerkt worden aan een verandering in het gedrag. Het gebeurt maar zelden dat een paard angst heeft voor de mens in zijn algemeenheid. Vaker wordt gezien dat het naderen of aanraken in specifieke situaties een probleem oplevert.
In de praktijk wordt vaak aangegeven dat een paard angst heeft voor onbekende mensen of zelfs angst voor enkel mannen. Bij nader onderzoek blijkt vaak dat belangrijke nuances in het gedrag zijn en het paard niet angstig is voor alle mannen, of voor alle vreemden. Door een gedegen onderzoek wordt vaak duidelijk hoe en waarom het paard angstig wordt, als dit duidelijk is kan een behandeling in gang worden gezet.
Angst voor de dierenarts/hoefsmid?
Een paard kan associaties maken tussen dingen die hij ziet, hoort, voelt of ruikt en dat wat er volgens kan gebeuren. Deze associaties zorgen ervoor dat het paard al angstig wordt als hij bijvoorbeeld de geur van de hoefsmid ruikt, de auto van de dierenarts ziet . Er is nog niets gebeurt en toch is het paard al nerveus. Slechts 1 nare ervaring kan er voor zorgen dat uw paard niet of nauwelijks te behandelen is door bijvoorbeeld de dierenarts of hoefsmid. Het paard is zich niet bewust van goed of fout en reageert als reactie op zijn eerder opgedane ervaring.
Het paard kan het beste geholpen worden door de associatie - met dat wat hem angstig maakt - te veranderen EN hem ander gedrag te leren.
Hoe ontstaat angst voor mensen?
Onbegrepen straf Het komt regelmatig voor dat het paard verkeerd wordt begrepen. Een persoon kan een paard straf geven bedoeld voor het ongewenste gedrag dat het paard vertoont. Helaas wordt de straf vaak niet gekoppeld aan het ongewenste gedrag en dus niet begrepen door het paard. Het paard weet dus niet waarom de mens hem straft en de mens wordt onvoorspelbaar voor het paard.
Geen of negatief contact met mensen als veulen Indien een paard na zijn geboorte niet of nauwelijks in mensenhanden is geweest zal het van nature angstig zijn voor mensen. Het paard is dan niet gewend aan mensen. Het jonge paard went makkelijker en sneller aan mensen dat het oudere paard. Indien in de gevoelige periode in het leven van het jonge paard of veulen er een trauma heeft plaatsgevonden kan dit van invloed zijn op het gedrag van het volwassen dier.
Trauma of mishandeling Na 1 of meerder hele pijnlijke of stressvolle ervaringen van het volwassen dier met de mens kan het paard angstig worden. Na een traumatische ervaring met mensen kan de angst diep geworteld zijn in het paard. Behandeling kost meer tijd en het paard kan een nieuwe associatie en ander gedrag leren. Uiteraard vergeet het paard niet wat er gebeurt is en kan het paard in specifieke situaties een (tijdelijke) terugval krijgen.