Veel paarden zullen de allereerste keer makkelijk de trailer oplopen. Ze weten immers niet wat hun te wachten staat - laat staan dat ze kunnen bedenken dat de trailer ook gaat rijden. De meeste paarden zullen als vanzelfsprekend achter hun baasje aanlopen. Eenmaal in de trailer, gaat het bewegende gevaarte rijden en komt het paard aan op een onbekende locatie weg van zijn vertrouwde omgeving. Het paard kan na deze ervaring leren dit toch niet zo prettig is en de keer daarna besluiten te stoppen voor de laadklep. Een trailerlaadprobleem is ontstaan.
Daarom is het is verstandig uw paard stap-voor-stap het trailerladen en reizen te leren. Start ruim voordat uw op pad moet. Alle onderdelen van het trailerladen kunt u oefenen totdat het paard vertrouwd is met het reizen met de trailer. Net als u uw dressuurproef oefent voordat u op wedstrijd gaat verdient het trailerladen minstens zo veel aandacht om uw paard voor te bereiden. Een gedragstherapeut kan u helpen en u een advies op maat geven.
Tips!
Zet uw paard niet te kort vast - hoofd- en halsbeweging helpen de balans te bewaren), maar ook niet zo lang dat hij kan omdraaien.
Gebruik een bodembedekking (stro - zaagsel). Sommige paarden plassen niet als er alleen een rubber mat in de trailer ligt.
Indien u beenbeschermers gebruikt: wen het paard hier eerst rustig aan voordat u het paard gaat laden.
Maak het hooinet goed vast zodat het niet door de trailer slingert of te dicht op zijn hoofd hangt (stof en irritatie).
Gebruik van druk, bv zweep en longeerlijnen?
De meeste mensen gebruiken het 'wijken voor druk' om het paard te motiveren de trailer in te gaan. Dit betekent dat het paard voorwaarts de trailer ingaat om aan de (onaangename) druk te ontkomen. Alle 'methodieken' waarbij buiten de trailer de druk wordt opgebouwd en deze druk wordt weggehaald eenmaal in de trailer vallen onder dit principe. Met deze leervorm is niets mis en het paard kan prima leren trailerladen. Er zit wel een risico aan deze methode - de sterkte en duur van de druk. Indien de druk te groot wordt veroorzaakt deze stress en/of pijn. Het paard kan deze pijn en/of stress gaan associëren met trailerladen. Het zien van de geopende trailer levert in de toekomst al stress bij het paard en hij is niet meer te motiveren de trailer in te gaan tenzij nog grotere druk word gebruikt. Dus let goed op de stresssignalen van uw paard (mesten/zweten/spierspanning/verkorte/versnelde pas etc). Merkt u dat u paard problemen ondervind met trailerladen met gebruik van bijvoorbeeld longeerlijnen - denk dan goed na voor u grijpt naar de sterkere drukmiddelen als zwepen en hulp van meer mensen (= ook druk!). Een paard kan namelijk ook leren trailerladen met gebruik van beloning. Hierbij beloon je juist het bewegen richting de trailer en krijgt het paard ook een prettige associatie met de trailer. Lees meer hierover op deze site of neem contact op met een gedragstherapeut.
Tips!
Clickertraining is zeer geschikt om uw paard te leren trailerladen. Net als bij 'wijken voor druk' is de juiste timing en snelheid erg belangrijk.
Gebruikt u voerbeloning bij het oefenen met de trailer? Zorg dan dat uw paard gezonde trek heeft en niet net gegeten heeft.
Gebruik wat stro en mest uit de stal van uw eigen paard als u gaat oefenen met trailerladen.
Zoek een rustig moment op om te oefenen zonder omstanders.
Geef het paard gelegenheid de trailer te ontdekken - ruiken en stilstaan hoort bij dit gedrag.
Straf ongewenst gedrag niet, maar negeer het. Het paard weet immers niet wat de bedoeling is.
Oefen niet te lang - enkele minuten trainen is effectiever.
Gaat uw paard ongevraagd achterwaarts? Straf uw paard niet - maar beloon het ook niet. Negeer het gedrag en herhaal uw oefening opnieuw.
TIPS!
Oefen en leer het trailerladen ruim voordat u op pad gaat.
Oefen het lopen op de plank, stilstaan en achterwaarts. Oefen ook het stilstaan tijdens het achterwaarts.
Pas als uw paard rustig blijft staan in de trailer kunt u oefenen met de stang. Leer het paard wachten als de stang losgaat, dan pas achterwaarts op commando.
Rustig optrekken, remmen en rijden - vooral rotondes.
De trailer is ruim voldoende hoog en breed voor uw paard. Het paard gebruikt onder andere het hoofd en de hals (omhoog/omlaag/opzij) om zijn balans te houden.
Let op dat de ondergrond in de trailer niet glad is, veel stro kan glad worden.
Er is voldoende frisse lucht en pak uw paard niet te dik in met dekens. Bijna alle paarden hebben stress tijdens het reizen en zullen het hierdoor warmer krijgen.
Maak de eerste keren met de trailer hele kleine ritjes en keer dan weer naar huis.
Problemen gaan vaak niet vanzelf over
De een gaat de trailer wel in, maar durft er vervolgens niet uit. De ander loopt er makkelijk in, maar stormt eruit zodra de stang wordt losgemaakt. En weer een ander paard heeft problemen onderweg of stoot voortdurend zijn hoofd. Allerlei problemen waarbij angst vaak een grote rol speelt. De onprettige associatie die het paard heeft probeert het paard te vermijden. Zo kan het paard dat angstig is omdat het zijn hoofd gestoten heeft juist zijn hoofd omhoog gooien of gaan steigeren om deze situatie te vermijden. Hierdoor lukt het vaak niet het paard in de trailer te laden en stoot het paard vaak opnieuw zijn hoofd. Het paard zal dan enkel nog harder zijn best doen de situatie te vermijden en gaat nog meer zijn hoofd omhoog gooien en steigeren. Paarden leren wezenlijk anders dan mensen.
Tips!
Is uw paard onrustig op de trailer als u op plaats van bestemming aankomt? Haal uw paard niet direct van de trailer, het kan leren dat het onrustige gedrag (bv schrapen) zorgt dat het uit de trailer komt Neem het onrustige gedrag wel serieus, wellicht eerst weer kleine ritjes maken en oefenen opdat het paard rustiger wordt.
Het trailerladen kan minder spannend worden indien u een bevriend paard van uw paard meeneemt dat ervaren is met reizen.
Als uw paard niet makkelijk voorwaarts, achterwaart en stil staat aan de hand kunt u niet verwachten dat hij dit wel kan tijdens het trailerladen. Oefen dit dan eerst voordat u gaat oefenen met trailerladen.
Gebruik van snoep of lekkers?
Paarden zijn uitstekend trainbaar met gebruik van beloning. Bij veel andere diersoorten wordt het al jarenlang succesvol gebruikt. Wij kennen allemaal wel de dolfijnen die hun kunsten vertonen om een visje te verkrijgen. Bij het trainen van paarden wordt traditioneel voornamelijk gebruik gemaakt van het wijken voor druk. Juist voor paarden die al een negatieve ervaring of angst hebben bij het inzetten van druk of dwangmiddelen kan het gebruik van beloning voor gewenst gedrag een enorme verandering in het gedrag veroorzaken. De juiste timing van het geven van de beloning is van groot belang om het gewenste gedrag te doen toenemen.
Om het gewenst gedrag sneller en dus effectiever te kunnen belonen is een clicker een bijzonder handig object. Door eerst de clicker te 'laden' leert het dier dat dit betekent dat hij een beloning krijgt en heeft dus al een associatie bij het horen van het click geluid. Hiermee wordt het makkelijker het gewenste gedrag te belonen. Het leren trailerladen kan voor zowel de eigenaar als het paard een leuke oefening zijn.
Is uw paard gezond?
Om te kunnen reizen met de trailer moet het paard voorwaarts en achterwaarts op een schuine helling kunnen lopen, daarnaast moet hij zijn evenwicht in de trailer goed kunnen bewaren. Dit zijn handelingen die een paard met bepaalde gezondheidsklachten niet kan doen. Heeft u een vermoeden dat uw paard klachten heeft, consulteer dan altijd eerst uw dierenarts.